zaterdag 18 juli 2009

Dag 15: Mesa Verde National Park


Op het programma van vandaag: Mesa Verde National Park. Mesa Verde (letterlijk: groen plateau) is indiaans cultureel erfgoed. Rond de jaren 1200 zocht een groep indianen bescherming tegen vijanden en de zon. Ze besloten in de rotswanden van dit groene plateau een onderkomen te zoeken.

Het resultaat was een hele hoop nederzettingen langs de rotswanden van dit plateau. Vandaag bezochten we er een van, namelijk Cliff Palace. Het volledige park telt zo'n 600 van die nederzettingen, wij kozen voor de grootste.

Gegidst door een parkwachter, daalden we een smalle stenen trap af naar een klein dorpje bestaande uit zo'n 150 vertrekken, waar zo'n 120 mensen geleefd hebben. Vreemd genoeg leefden ze daar maar zo'n 80 jaar, dit komt vooral doordat de voedsel- en energiebronnen uitgeput raakten.

De oorspronkelijke bewoners heetten "pueblos". Ze waren de voorouders van zo'n 21 stammen, waaronder de Hopi-indianen. Die oorspronkelijke bewoners hadden zich goed uitgerust: zo waren er torens waarmee ze tot 130 mijl ver signalen konden doorgeven, tot ver uit het Mesa Verde park dus (tot in de huidige staten New Mexico en Utah).

Cliff Palace bestaat uit gewone slaapvertrekken, opslagplaatsen maar vooral uit Kavis, spirituele ontmoetingsplaatsen waar onder andere rituele dansen plaatsvonden. Wij begrijpen nu maar al te goed waarom indianen regendansen uitvoeren... Het is hier namelijk bloedheet en kurkdroog: tegen de 100° Fahrenheit, zo'n 38 graden celsius (in de schaduw). Geen wonder dat er hier regelmatig bosbranden ontstaan. In het park Mesa Verde was er in 2002 een grote bosbrand, wij zagen grote oppervlaktes verkoolde bomen waar nog steeds geen spoor van nieuw leven in te ontdekken is.

Na de middag was de warmte niet meer te houden en reden we door naar Moab, om ons volgende motelletje te zoeken. Een slaapplaats die trouwens uitgebaat wordt door Zwitsers.

Morgen bezoeken we Arches en misschien Canyonlands.

1 opmerking:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Bijdragers